Dalekovidnost

Što je dalekovidnost ili hipermetropia?

Razlog pojave hiperopije (hipermetropije) ili dalekovidnosti je tzv. “kratko oko”, što znači da udaljenost između rožnice i mrežnice nije dovoljno velika. U takvim slučajevima slika se formira iza mrežnice, a ne kako bi trebalo na mrežnici u žutoj pjegi. To znači da hiperopi bolje vide na daljinu nego na blizinu. Jasan vid može se postići koristeći prisilnu akomodaciju, što dugoročno uzrokuje zamor oka. Ova greška vida je često praćena osjećajem napetog, umornog oka.

Rješenja za dalekovidnost Poliklinika Bilić Vision

Simptomi dalekovidnosti

Izoštravanje vida dovodi do kontinuiranog napora koji dovodi do umora očiju i glavobolje. Ove poteškoće se najčešće javljaju nakon posla i navečer. Zamagljen vid se najčešće pojavljuje pri dužem čitanju i pogledu na manje udaljenosti.

Blagu dalekovidnost možemo korigirati sami, pogotovo ako smo mladi, jer oko ima sposob-nost akomodacije (prilagodba očne leće za gledanje na blizinu). Ali, dugotrajnim naprezanjem, zamor očiju postaje sve izraženiji te se javljaju kronične glavobolje uz otežani rad i čitanje. Dakle, i kod najmanjeg stupnja dalekovidnosti vrlo je važno posjetiti oftalmologa kako bi vam prepisao korekcijske naočale ili kontaktne leće.

 

dalekovidnost Poliklinika Bilić Vision

Rješenja za kratkovidnost ili miopiju:

 • Korekcija naočalama:

  Pogodno za one koji vole nositi naočalne okvire. Dalekovidnost se korigira jednojakosnim naočalnim lećama, a u starijoj životnoj dobi može se korigirati i progresivnim naočalnim lećama. Takve naočalne leće osim dalekovidnosti mogu korigirati i presbiopiju ili starosnu dalekovidnost. Ako se dalekovidnost korigira jednojakosnim naočalnim lećama, nosioc ne mora toliko voditi računa o okviru, već može odabrati plići ili dublji okvir, ovisno o osbnim preferencijama. Oni koji starosnu dalekovidnost korigiraju progresivnim naočalnim lećama moraju paziti da je okvir dovoljno dubok kako bi se postigla puna funkcionalnost progresivne naočalne leće. Više o korekciji dalekovidnosti progresivnim naočalnim lećama pročitajte ovdje.

 • Korekcija kontaktnim lećama:

  Pogodno za korisnike koji ne vole nositi naočale, bave se sportom, naočale im smetaju radi zamagljivanja stakala zimi, klizanja po nosu ljeti, često zaspu s naočalama, zbog čega se naočale iskrive ili u najgorem slučaju potrgaju. Za takve korisnike kontaktne leće su idealno rješenje. Više o ponudi kontaktnih leća u Bilić Vision Optici pročitajte ovdje

 • Lasersko skidanje dioptrije:

  Ako vam je dosta dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, a neki od ovih problema su i vaši problemi:

  • Zimi vam se naočale magle, a ljeti kližu po nosu
  • Svaki treći dan zaspite s naočalama koje vam se vječno iskrivljuju
  • Kontaktne leće vam uzrokuju razne upale oka
  • Stavljanje leća i održavanje higijene istih oduzima vam previše vremena,tada je lasersko skidanje dioptrije idealno rješenje za vas.

  Za lasersko skidanje dioptrije odlučuju se pacijenti koji se žele riješiti svih pomagala za vid i omogućiti si nesmetani rad za računalom, vožnju (danju i noću), nesmetano čitanje, gledanje televizije i bavljenje sportovima. U Poliklinici Bilić Vision u posljednjih smo 10 godina uspješno operirali više tisuća pacijenata i zauvijek ih oslobodili dioptrije uz pomoć laserske korekcije vida (lasersko skidanje dioptrije). Za više informacija o samom zahvatu, Bilić Vision timu, kao i iskustvima naših pacijenata pročitajte na linku

Zanimljivo!

Više istraživanja pokazalo je da uzimanje luteinskih nadomjestaka ili povećana količina luteina u dijeti, rezultira poboljšanjem vidne oštrine, dok druge studije sugeriraju da nadomjesci luteina mogu usporiti starenje leće. Lutein se prirodno nalazi u lećama oka te u makuli – centralnom području mrežnice.