VRSTE KONTAKTNIH LEĆA

 1. JEDNODNEVNE KONTAKTNE LEĆE

  Namijenjene su za nošenje tijekom jednoga dana. Ujutro se stave u oko, a navečer izvade i bace. Drugi dan se u oko stavlja novi sterilni par leća. Oftalmolozi će uvijek preporučiti jednodnevne leće kao najbolju opciju među kontaktnim lećama. Razlog tome je što se tijekom jednoga dana na površini leće ne stignu stvoriti bakterije koje bi mogle uzrokovati komplikacije, za razliku od višetjednih kontaktnih leća kod kojih ta mogućnost nije isključena, jer njihova čistoća ovisi o tome koliko pravilno ih čistimo.

  Bilić Vision preporučuje:

  U Bilić Vision Optici koristimo kontaktne leće proizvođača Johnson & Johnson.  1-Day Acuvue Moist  prve su jednodnevne silikon-hidrogelne leće na svijetu. Propusnost kisika prilikom nošenja ovih kontaktnih leća je 100%-tna, tako da za oko ne postoji opasnost u smislu dobivanja manje količine kisika. 1-Day Acuvue Moist leća se odlikuju izuzetnom glatkoćom i vlažnošću zahvaljujući HYDRACLEAR®1 tehnologiji, što je izravno povezano s razinom ugode prilikom nošenja.

  Također treba napomenuti da 1-Day Acuvue Moist ima trenutnonajveću dostupnu UV zaštitu u ponudi jednodnevnih kontaktnih leća na tržištu.

  acuvue_moist

 2. DVOTJEDNE, MJESEČNE, TROMJESEČNE KONTAKTNE LEĆE

  Nose se određeno vrijeme. Po isteku tog vremena, kontaktne leće se trebaju zamijeniti novima. Od dnevnih kontaktnih leća su bolje samo zbog cijene (jeftinije su). Ove leće se svaki dan moraju čistiti otopinama za meke kontaktne leće.

  Bilić Vision preporučuje:

  Acuvue Oasys with hydraclear plus su silikon hidrogelne kontaktne leće koje su iznimno udobne za nošenje, a koriste se na dvotjednoj bazi. Hydraclear plus tehnologija omogućuje stalnu vlažnost Vaših očiju te smanjuje potrebu za korištenjem kapljica za ovlaživanje očiju. Inovativna formula štiti oči od isušivanja i daje Vam osjećaj kao da uopće ne nosite kontaktne leće. Ove kontaktne leće su blago obojane, kako bi Vam se olakšalo rukovanje njima. Imaju označenu unutrašnju stranu kako ne bi dolazilo do zabune te blokiraju 96% UV-A zraka i 99% UV-B zraka. Kutija sadrži 6 leća.

  acuvue_oasis

 3. MJESEČNE LEĆE

  Kontaktne leće koje se nose određeno vrijeme. Po isteku tog vremena (u ovom slučaju se govori o periodu od mjesec dana), kontaktne leće se trebaju zamijeniti novima. Od dnevnih kontaktnih leća su bolje samo zbog cijene (jeftinije su). Ove leće se svaki dan moraju čistiti otopinama za meke kontaktne leće i samim time zahtjevaju veću disciplinu vezanu uz održavanje leća.

  Bilić Vision preporučuje:

  Air Optix Aqua su meke kontaktne leće od silikon hidrogela (novog materijala, koji propušta do 5 puta više kisika od dosadašnjih leća).
  Oftalmolozi i optometristi obično savjetuju svojim pacijentima da kontaktne leće nose određeni broj sati tijekom dana (8 -10h ) kako bi spriječili pojave isušivanja oka, iritaciju, crvenilo i neugodu pri nošenju. Te simptome osjeća oko 70% korisnika kontaktnih leća, a vezani su i uz smanjen dotok kisika do oka. Međutim, današnji stil života “diktira” da nosioci puno duže nose leće tijekom dana i time su ti simptomi još izraženiji. AIR OPTIX leće osiguravaju dotok velike količinu kisika, što rezultira bjeljim i jasnijim očima te tako pridonose očuvanju zdravlja očiju kod ljudi koji nose leće.
  Air Optix Aqua dostupne su u pakiranju od 3 ili 6 leća.

  air_optix

POLUTVRDE KONTAKTNE LEĆE (PLINOPROPUSNE)

Klasične tvrde leće izrađene su od PMMA materijala koji ne propušta kisik (Dk=0) i sve su manje u upotrebi. Svoje mjesto ustupile su plinopropusnim (polutvrdim, eng. RGP – Rigid Gas permeable) kontaktnim lećama. Materijali plinopropusnih leća fleksibilniji su i propusniji za kisik od materijala PMMA tvrdih leća.

Za razliku od tvrdih, plinopropusne leće oblikom su manje i znatno pokretljivije, što omogućuje bolji protok suza i dodatnu opskrbu rožnice kisikom. Ove leće imaju brojne prednosti za zdravlje Vaših očiju i jedini im je nedostatak početna neudobnost tijekom privikavanja.

Aplikacija ovih leća zahtjeva veću preciznost, stručnost i iskustvo nosioca nego aplikacija mekanih leća.

Tvrde kontaktne leće

Tvrde kontaktne leće su se počele proizvoditi prije četrdesetak godina. Danas su rijetko u upotrebi i liječnici ih preporučuju tek u nekim specijalnim slučajevima, kao što je npr. keratokonus (deformacija rožnice u obliku stošca).

Materijali koji se koriste u proizvodnji kontaktnih leća tvrđi su ili mekši, no svi moraju imati zajedničko svojstvo – propusnost za kisik, jer je ta osobina od posebne važnosti za zdravlje rožnice. Propusnost leće za kisik označava se s DK i jedna je od važnih komponeneti prilikom odabira vrste leće za svakog pojedinca.