Imamo odgovore na 8 važnih pitanja za sve nosioce leća ili naočala u vrijeme pandemije koronavirusa

03. travnja  2020., vrijeme čitanja: 1,30 minuta

Proglašavanjem pandemije uzorkovane virusom COVID-19, Svjetska zdravstvena organizacija iskazala je zabrinutost zbog visokog stupnja kontagioznosti virusa kao i zbog brzine njegovog širenja.

Zasigurno ste već neko vrijeme upoznati s činjenicom da se virus prenosi izravnim kapljičnim putem, kao posljedica kašljanja i kihanja zaražene osobe, ali i da je prijenos moguć dodirivanjem površina koje su kontaminirane. Posebno je opasno što virus COVID-19 na površinama može preživjeti i do nekoliko dana.

Stoga, donosimo odgovore na 8 važnih pitanja ako nosite kontaktne leće ili dioptrijske naočale u vrijeme pandemije koronavirusa.

 

1. Mogu li se zaraziti koronavirusom preko očiju?

Osim prijenosa putem nosa i ustiju, dokazano je kako se korona virus može prenijeti i preko očiju. Čovjek zaražen korona virusom prilikom kašljanja, kihanja ili govora, prenosi zarazu putem izbačenih kapljica, a te kapljice zaraznog sadržaja mogu vrlo lako dospjeti i u naše oči. Zaraza se, također, može proširiti i ako ste dirali ili trljali oči nakon diranja površine ili predmeta kontamniranih virusom.

 

2. Mogu li uslijed zaraze koronavirusom imati neke simptome u oku?

Američko društvo oftamologa nedavno je upozorilo svoje članove da vode računa o tome da upravo konjuktivitis u nekih pacijenata može ukazivati na rani izvor zaraze koronavirusom. Pri tome se oftamolozi pozivaju na dvije kineske studije provedene na pacijentima kospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjuktivitis pronađen, u prosjeku, na svakom tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakom dvanaestom.

Stoga, odgovor je – DA, koronavirus može uzrokovati crvenilo oka, konjuktivitis sa stvaranjem sekreta u oku ili pojačanim suzenjem.

 

3. Pregledi i kontrole vida za vrijeme pandemije koronavirusa?

Za vrijeme trajanja pandemije preporučuje se posjećivati opotometriste samo u neophodnim situacijama. Svakako nas nazovite i rezervirajte svoj termin pregleda ako se primijetili promjene u vidnoj oštrini ili povećan broj “mušica” pred okom te mrlje i iskrivljene crte kao i druge promjene u vidnom polju. Pregled je posebno hitan ukoliko primjetite nagli gubitak vida ili gubitak dijela vidne oštrine.

 

4. Da li je sigurnije nositi kontaktne leće ili naočale za vrijeme pandemije?

Nosioci kontaktnih leća dodiruju oči puno češće od drugih ljudi, a u vrijeme pandemije se posebno upozorava na izbjegavanje dodirivanja područja lica. Stoga, savjetujemo da nosioci kontaktnih leća još jednom pažljivo razmisle o izboru nošenja leća. Zamjenom kontaktnih leća s dioptrijskim naočalama smanjuje se mogućnost iritacije oka, a same naočale predstavljaju izvrsnu barijeru za nesvjesno dodirivanje očiju.

 

5. Što ako nemam izbora i prisljen sam nositi kontaktne leće?

Ukoliko ste prisiljeni nositi kontaktne leće jer nemate odgovarajuće dioptrijske naočale ili vam je u ovo vrijeme teško doći do željenih naočala, najvažnije je, uz dobru higijenu ruku, nastaviti s redovnim čišćenjem i dezinfekcijom leća kao i kutijice za čuvanje i dezinfekciju na način kako vam je savjetovao vaš optometrist ili oftalmolog.

Nažalost, istraživanja su pokazala kako se 40% korisnika leća ne pridržava uputa o nošenju i održavanju kontaktnih leća, što dovodi do ozbiljnih infekcija oka, a nepravilna njega i higijena kontaktnih leća uzrok su više od 80% problema vezanih upravo uz nošenje leća. 

 

6. Koliko me štite dioptrijske ili sunčane naočale od koronavirusa?

Dioptrijske ili sunčane naočale čine dodatnu zaštitu očiju i izvrsna su barijera su za prenošenje virusa putem aerosola. Ipak, imajte na umu da one ne čine 100% zaštitu jer se virus može provući kroz otvorene dijelove sa strane gdje su naočale otvorene. Najbolju zaštitu daju zaštitne naočale jer su, u pravilu, zatvorene sa svih strana. Inače ih često u svom radu koriste oni koji bruse ili rade s kemikalijama u pogonima ili laboratorijima pa zaštitne naočale štite oko od mehaničkih ili kemijskih ozljeda.

 

7. Da li moram dezinficirati svoje naočale i koliko često?

Prema testovima znanstvenika virus na plastici ili nehrđajućem čeliku može živjeti dva do tri dana, stoga je naočale poželjno ispravno dezinficirati barem jednom dnevno.

Alkohol veće koncentracije jest poznat kao najbolji dezinficijens, ali morate obratiti pažnju da bi i nešto manja koncentracija mogla dovesti do oštećenja slojeva naočalnih leća kao i plastičnih dijelova okvira. Stoga vas savjetujemo da naočale jednom dnevno operete sapunom i toplom vodom duže od 20 sekundi.

 

8. Što ako me oči ponekad malo svrbe? Postoji li neki trik?

Izbjegavajte trljanje očiju. Nekima je to navika, a neki to čine zbog alergije ili suhog oka. Na taj način ćete izbjeći ili smanjiti mogućnost prenošenja zaraze. Ako ipak morate to učiniti, učinite to s papirnatom maramicom, umjesto prstima. Nakon toga dobro operite ruke.

Oni koji redovito kapaju kapljice u oči, umjetne suze ili antiglaukomsku terapiju, znaju da trebaju oprati ruke sapunom i vodom, najbolje u trajanju od 20 sekundi prije i poslije ukapavanja kapljica.Iznimno je važno često pranje ruku i izbjegavanje dodira oka prstima kao I pridržavanje uputa o distanci od minimum dva metra. Tako će i oči biti izložene manjoj mogućnosti zaraze.

 

Za kraj, podsjećamo vas kako svatko svojim visoko odgovornim ponašanjem, a posebno i prema zdravlju očiju, može pridonijeti suzbijanju infekcije koronavirusom.

Vaš Alfa Vision Team

Prethodni postovi

Tagovi

Arhiva