Važnost dobrog vida i prevencija bolesti oka

12.ožujka 2019., vrijeme čitanja: 4 min

 

U ožujku, mjesecu borbe protiv glaukoma posebno razmišljamo o važnosti dobrog vida i prevenciji bolesti oka. No, znamo li koje zapravo opasnosti prijete našem vidu obzirom na proces starenja?

Konstantno ističemo važnost redovitog pregleda kod mlađih osoba, jednako kao i kod starijih. Razlog tome je kako bi se na vrijeme uopčili početni simptomi različitih očnih bolesti te kako bi se pravilno moglo pristupiti liječenju.

Osim standardnih dioptrija, kod mlađih se osoba u prosjeku ne nailazi na veće probleme. No iako ste potpuno zdravi, nije na odmet s vremena na vrijeme napraviti pregled kako biste se u to i uvjerili.

U slučaju da ste nositelj dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća pa je kod vas primijećena dalekovidnost ili kratkovidnost, kontrolni pregled i provjeru dioptrije potrebno je napraviti jednom godišnje.

Kod osoba od 40 godina na više, postoji već nešto duži popis eventualnih promjena na koje treba pripaziti. Najčešća promjena koja se javlja kod osoba koje su navršile 40 godina je prezbiopija ili tzv. staračka dalekovidnost.  Ona se najlakše može okarakterizirati simptomom ˝prekratkih˝ruku. Osobe se često tuže kako ne vide na blizinu, ne vide pročitati sitna slova te im je vid zamagljen. Prezbiopija je proces primarno vezan uz starosne promjene na očnoj leći.

Osim toga, sa starenjem se javlja i katarakta, tj. siva mrena. Možemo reći kako je ona danas primarni uzrok sljepoće u svijetu. Siva mrena je pojava zamućenja očne leće a ime je dobila upravo zbog karakteristične sivo- bijele boje.  Na njen nastanak najviše utječe životna dob pojedinca.

 

 

 

 

Kao još jednu od važnijih promjena  potrebno je istaknuti i  glaukom. On je danas drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Glaukom spada u skupinu bolesti oka kod  kojih zbog visokog očnog tlaka dolazi do oštećenja glave vidnog živca i vidnog polja. Ako se ne liječi, može dovesti do sljepoće. Njegova pojava najčešće nema jasno vidljive simptome, a vid koji se izgubi dok pacijent još ni ne zna da boluje od glaukoma, nije moguće vratiti.

 

Upravo je mjesec ožujak posvećen borbi protiv glaukoma te podizanju svijesti o važnosti redovitih kontrola i pregleda. Sve u cilju prevencije napredovanja bolesti kod glaukomskih bolesnika. 12. ožujka obilježava se Svjetski dan glaukoma a  kako bismo ukazali na važnost liječenja i prevencije i Bilić Vision Optika također želi podići svijest o važnosti ranog dijagnosticiranja glaukoma te kroz akciju u kojoj uz besplatnu kontrolu vida, svakom kupcu dioptrijskih naočala poklanjamo besplatno mjerenje očnog tlaka.

Pozivamo vas da na vrijeme razmislite o zdravlju svojih očiju i iskoristite mjesec ožujak kako biste prekontrolirali očni tlak!

Prethodni postovi

Tagovi

Arhiva