Proljeće je idealno vrijeme za razmišljanje o kontaktnim lećama

18. travnja 2019., vrijeme čitanja: 4,5 min

S dolaskom proljeća i sunčanih dana koje smo dugo iščekivali, svatko je od nas zasigurno napravio popis aktivnosti koje planira ili barem želi ispuniti. Nešto poput liste novogodišnjih odluka ;).

Odlazak u teretanu, bicikliranje, planinarenje i šetnja prirodom našli su se na vašem popisu?

Sve zvuči odlično, no mogli biste se naći u problemima. Ukoliko ste nositelj dioptrijskih naočala, u velikom broju tih aktivnosti, one bi vam mogle zasmetati.

U tom slučaju, rješenje možete pronaći u kontaktnim lećama.

Donosimo vam najčešću situaciju u kojoj vam proljeće može biti neprijatelj ako nosite dioptrijske naočale te nekoliko preporuka kada je njihovo nošenje bolje zamijeniti kontaktnim lećama, a sve kako se ne biste morali odreći svojih planova.

 

 

Ako ste skloni sportskim aktivnostima, prve zrake proljetnog sunca sigurno su vas izmamile iz zatvorenih prostora te vas natjerale na bicikliranje ili odlazak na Sljeme.

Ako je na listi vaših novogodišnjih želja stajala i odluka o bilo kakvom obliku vježbanja i gubitku kilograma, postoji li bolje vrijeme za započinjanje aktivnosti nego u proljeće?

Za one s nešto manje ambicija ali također ljubitelje prirode, šetnja ili obiteljski izlet u prirodu također su dobar izbor.

No, u svim tim aktivnostima, dioptrijske naočale bi vam mogle raditi probleme. Zamislite naporno vježbanje u teretani i naočale koje klize s nosa, iste ponekad morate skinuti dok izvodite vježbe, možete ih zaboraviti u svlačionici i sl. Isto tako, igra s vašim najmlađima u prirodi, bila bi puno zabavnija kada biste mogli prestati misliti na vaše naočale i posvetiti se samo uživanju.

 

 

Također, govoreći o ovoj temi , nezaobilazno je spomenuti i kako nam s proljećem dolazi i vrijeme cvjetanja različitih biljaka i stabala što također negativno može djelovati na nositelje, kako naočala, tako i leća.

Neprestano suzenje oka, kihanje i ostale popratne nuspojave veoma su nezgodne. U tim se slučajevima ne preporučuje nošenje kontaktnih leća. Posebno su osjetljive osobe alergične na pelud jer vrlo lako može doći do upale.

Ukoliko su vaš odabir ipak kontaktne leće, preporuča se nošenje jednodnevnih kontaktnih leća uz korištenje umjetnih suza minimalno tri puta dnevno, ili češće- ukoliko osjetite potrebu za njima.

Vrste kontaktnih leća

Kontaktne leće dijelimo na meke i tvrde tj. polutvrde. Tvrde, tj. u današnjem svijetu prisutnije polutvrde leće, najzdravija su vrsta kontaktnih leća. To je upravo zbog svojih fleksibilnijih karakteristika i boljeg propuštanja kisika. Polutvrde leće karakterizira iznimna vidna oštrina i osjetljivost kontrasta. One zadržavaju oblik te se oko nakon treptaja ne treba prilagođavati. Polutvrde kontaktne leće posebno se preporučuju mlađim osobama. Karakterizira ih i lagana neugoda prilikom prvih nekoliko dana korištenja, koliko je potrebno da se oko prilagodi. Mekane kontaktne leće danas su jako popularne među nositeljima leća. Karakterizira ih nešto kraće razdoblje privikavanja te mogućnost povremenog nošenja. Upravo su zbog toga i češći odabir kupaca.

Ukoliko ne znate koji je pravi odabir za vas, naše stručno osoblje stoji vam na raspolaganju za sve upite na 01/ 4860 200.

Bilić Vision Optika u svom asortimanu nudi bogati izbor kontaktnih leća te uslugu edukacije svojih klijenata u slučaju prvog stavljanja i početka nošenja leća.

 

Prethodni postovi

Tagovi

Arhiva