Zaštitni slojevi

Prilikom kupnje novih dioptrijskih naočala, zbog boljih karakteristika ovakvih naočalnih leća i radi Vaše sigurnosti i to posebno u vožnji, antirefleksni sloj trebao bi biti obavezan dodatak.

antirefleksni sloj na lećama - Bilić Vision

 

Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, naočalna leća će propustiti veći snop zraka svjetlosti do oka i uz to spriječiti neugodne refleksije prejake rasvjete, odsjaja s površina ceste ili vode te refleksiju svjetla drugih automobila u vožnji.

Antirefleksni sloj pomoći će i u svakodnevnom radu, posebno pri radu na računalu.

On je osobito važan kod naočalnih leća s visokim indeksom loma (tanje naočalne leće), koje reflektiraju više svjetla nego naočalne leće sa standardnim indeksom loma.
Općenito govoreći, što je veći indeks loma, više će se svjetla reflektirati od površine leće, što omogućava jasniji vid, ali ukoliko nema antirefleksnog sloja, i veće zablješćivanje oka.

Današnji moderni antirefleksni slojevi praktički mogu eliminirati refleksiju svjetla od naočalnih leća pa 99,5 % raspoloživog svjetla prolazi kroz leće i stvara jasniju sliku predmeta koji gledamo.

Osim uklanjanja refleksije, antirefleksne leće čine naočale gotovo nevidljivima, tako da vaše oči dolaze do izražaja.

 

antirefleksni sloj na lećama - Bilić Vision

Osim antirefleksnog sloja na lećama postoje još četiri zaštitna sloja koja eliminiraju onečišćenja i druge štetne tvari na lećama, a to su:

  • Sloj za lakše čišćenje koji uključuje doradu koja odbija vodu i masnoću pa su otpornije na prljanje i ujedno lakše za čišćenje.
  • Sloj protiv mehaničkih oštećenja daje leći otpornost na ogrebotine, što omogućava jasniji vid.
  • Sloj otporan na vodu – hidrofobni sloj – površina leće sprječava nakupljanje vode, te kapljice vode lagano skliznu s površine leće ne ostavljajući nikakav trag.
  • Antistatički sloj – prašina se ne zadržava na površini leće.

 

Ukratko, želimo li sebi priuštiti bolju kvalitetu vida i zaštitu oka, svakako se treba odlučiti za zaštitne slojeve na naočalnim lećama..