Progresivne naočalne leće

Progresivne naočalne leće - Bilić Vision

Progresivne ili multifokalne naočalne leće, kao što ime govori, omogućavaju oštar vid na svim udaljenostima. One imaju više dioptrija s postupnim prijelazom između dioptrijskih jakosti. Koriste se za korekciju refrakcijskih pogrešaka na svim udaljenostima – od udaljenih predmeta, predmeta na srednjoj udaljenosti, do bliskih predmeta.

Naočale s progresivnim lećama potpuno su prilagođene potrebama svakodnevnog života, tako da ih ujutro stavite i navečer skinete. Omogućuju vam oštar vid na svim udaljenostima bez potrebe za mijenjanjem naočala.

Osim funkcionalnosti i udobnosti, progresivne leće imaju još jednu veliku prednost, a to je izgled. Na njima nema vidljivih prijelaza zona, tako da izgledaju kao obične jednojakosne leće.

Kao i druge naočalne leće, i progresivne naočalne leće mogu biti bolje ili lošije. Tehnologija je toliko uznapredovala da se za pojedine progresive uzimaju vaše mjere te se po njima izrađuju personalizirane leće.

Progresivne naočalne leće - Bilić Vision

Progresivne naočalne leće korigiraju greške vida kao što su presbiopia ili staračka dalekovidnost

Staračka dalekovidnost ili presbiopija nastaje jer oko nakon određene dobi izgubi mogućnost izoštravanja na bliske predmete. Česti simptomi su umor očiju ili glavobolja pri radu na blizinu. Presbiopija je povezana sa starenjem i u određenoj dobi naočale postaju neizbježne.

Progresivne naočalne leće - Bilić Vision

Uzrok presbiopije

Starenjem naše tijelo gubi svoju elastičnost. Kad npr. stari koža, ona gubi svoju elastičnost. Slično tome je i s okom – kad naša leća starenjem izgubi dio svoje elastičnosti, smanji se njena mogućnost fokusiranja predmeta na različitim udaljenostima te mogućnost mijenjanja oblika očne leće, a to mijenjanje oblika omogućava akomodaciju oka. Proces gubitka elastičnosti je postupan. Puno prije no što shvatimo da imamo poteškoće s izoštravanjem vida, očna leća je već počela gubiti sposobnost akomodacije. U pravilu taj process je izraženiji oko 40. godine života, a završava sa 60. godinom života. Poslije 60. godine života svaka promjena dioptrije nije više povezana sa starenjem leće, već s nekom očnom bolesti pa zato treba redovito posjećivati oftalmologa – u pravilu jedanput godišnje nakon 45. godine života.

Kakve naočalne okvire odabrati ako želite nositi progresivne naočale?

Ukoliko razmišljate o kupnji progresivnih naočalnih leća, trebali biste znati da takve leće nije moguće ugraditi u bilo koji okvir. Trebali biste izbjegavati preuske i preplitke okvire, kako ne bi došlo do ograničenja vidne oštrine za određenu udaljenost. Danas postoje progresivne leće koje je moguće prilagoditi manjim okvirima, ali u tom slučaju važno je obratiti pozornost na to pri kojim aktivnostima naočale koristite, jer su zone različitih udaljenosti vida u takvim okvirima plitke i uske pa imaju ograničenja.

Brzo i ugodno privikavanje na progresivne naočale.

Progresivne naočale također nisu sasvim idealne i imaju određena ograničenja. To je prije svega suženo vidno polje na srednjoj i bliskoj udaljenosti. To je normalna pojava, a rješava se na način da pokretima glave gore-dolje izoštrite sliku, a pokretima glave lijevo-desno držite pogled usmjeren kroz središnji dio leće. Pokrete očiju kod gledanja kroz progresivne naočalne leće svedite na najmanju moguću mjeru. Taj period je privremen i kratko traje. Ako prvi put koristite progresivne naočale, budite opušteni, strpljivi i koristite ih kontinuirano. To je siguran način za brzu prilagodbu.

Ako ste od svojih znanaca ili prijatelja čuli rečenicu: “Nisam se nikako mogao naviknuti na progresivne naočale”, nemojte se obeshrabriti. Morate znati da uspješnom korištenju progresivnih naočala mora prethoditi niz predradnji:

  • Točno određivanje dioptrije za progresivne naočale – kontrola vida.
  • Ispravan odabir dioptrijskog okvira – poslušajte sugestiju vašeg optičara.
  • Točne mjere za ugradnju progresivnih leća – uzima ih vaš optičar uz pomoć kompjutera.
  • Odabir što kvalitetnijih progresivnih leća (u Bilić Vision Optici radimo s najboljim svjetskim proizvođačima progresivnih naočalnih leća).
  • Upute o načinu korištenja – poslušajte savjete vašeg optičara prilikom preuzimanja prvih progresivnih naočala.
  • Proces privikavanja – postupno i strpljivo korištenje kod početnika.

Ako razmišljate o progresivnim naočalama, obratite nam se s povjerenjem i postanite jedan od zadovoljnih klijenata Bilić Vision Optike.