Dječji vid

dječji vid - Poliklinika Bilić Vision

 

Osjetilo vida naše je najvažnije osjetilo, stoga mu trebamo posvetiti najveću moguću pažnju, kontrolirati stanje očiju i oštrinu vida uvažavajući savjete oftalmologa.

Posebnu pažnju treba posvetiti dječjem vidu. Preventivnim okulističkim pregledom mogu se spriječiti problemi s dječjim vidom koji bi u kasnijoj dobi znatno umanjili djetetovu kvalitetu života.

Osim smanjene oštrine vida, kod djece se može pojaviti i strabizam koji se najčešće liječi vježbama i nošenjem propisanih naočala, a često i operativnim putem.

Uloga dječjih dioptrijskih naočala je prije svega fiksiranje oka te očuvanje dobrog vida koji se razvija za cijeli život upravo u dječjoj dobi. Zato je potreban, osim dobre korekcije vida, i pravilan izbor naočala.

U našoj ponudi možete pronaći plastične, metalne dječje okvire te okvire od titana. Metalni okviri su tanji od plastičnih i jednostavniji za popravak. Plastični okviri većom plohom sjedaju na nos i zbog toga često mogu biti ugodniji izbor. Okviri od titana su najlakši i time najudobniji.

Naočale moraju dobro pristajati te je zbog toga važno pronaći model koji odgovara anatomiji dječje glave. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir izrađen od antialergijskog materijala.

 

Odaberite pravilno naočale za vaše dijete

dioptrijske naočale za djecu - Bilić Vision Optika

 

Ponekad male bebe stare samo par mjeseci, moraju nositi naočale. Za početak treba pravilno odabrati okvir, koji treba ostati na glavi nestašnog mališana. Budući da kod beba korijen nosa nije izražen, okvir će imati silikonski jastučić kako bi bolje prianjao. Naravno, naočalne leće moraju biti od materijala koji se ne lomi. Gornji rub okvira mora ići iznad linije obrva da beba ne bi mogla gledati preko naočala. Naočale moraju biti od elastičnog materijala i dobro pripasane kako bi bile udobne i kako ne bi klizile s ušiju.

Razmislite i sami – poremećaj vida koji se ne liječi sigurno će se pogoršati. U pitanju je vid vašeg djeteta za cijeli život. Naočale će mu olakšati život, bolje će vidjeti i lakše će se upoznavati sa svijetom oko sebe. Osim toga, što prije dijete počne nositi naočale, mogućnost razvoja slabovidnosti je manja.

Greške koje treba izbjegavati su sljedeće: prije svega, nošenje naočala ne smijete doživljavati i prikazivati kao hendikep tako što ćete govoriti: „Pazi, past ćeš i povrijedit ćeš se zbog naočala.“ Okviri za naočale za djecu napravljeni su tako da se njima ne mogu povrijediti. Svoje viđenje naočala roditelj prenosi na dijete. Treba ga ohrabriti pa čak i nagraditi za nošenje naočala. Ukoliko dijete nije sasvim malo, ono treba sudjelovati u izboru okvira. Time će osjetiti da mu nije nešto nametnuto, već je sâmo „izabralo“ svoje naočale.

Kada dijete može početi nositi sunčane naočale?

Oko druge godine, odnosno kad je savladalo hodanje. Osim u ljetno doba, sunčane naočale je potrebno nositi i zimi, u situacijama kada snijeg snažno reflektira sunčevu svjetlost.

Što je važno kod odabira sunčanih naočala za djecu?

sunčane naočale za djecu - Bilić Vision optika

 

Sunčane naočale bi trebale blokirati 99 -100% UVB i UVA zračenja – dva tipa ultraljubičastog zračenja. Stoga je prvenstveno važno kupiti sunčane naočale sa zaštitom od UV zraka. Da biste bili sigurni da ste kupili upravo takve naočale, one uvijek imaju certifikat.

Kakve sunčane naočale odabrati?

Što se tiče materijala sunčanih naočala, uvijek je bolje odabrati umjetni materijal umjesto stakla, čime se umanjuje mogućnost ozljeđivanja oka pri padu ili slično.

Najbolji materijal za leće dječjih sunčanih naočala je polikarbonat. Polikarbonatske leće su do 10 puta otpornije na udarce od standardnih plastičnih leća, a ugodne su za nošenje, jer su lakše od stakla i standardnih plastičnih leća.

Svi znamo da djeca mogu biti manje pažljiva sa svojim naočalama. Airwear Junior je najčvršća i najotpornija naočalna leća za djecu trenutačno dostupna na tržištu. Treba napomenuti da su dječje oči najosjetljivije na UV zračenje. Stoga je bitno da naočalne leće nude punu UV zaštitu. Essilor Airwear Junior zaustavlja 100% UVA i UVB zračenje te je stoga najbolja moguća leća koja se koristi za kompletnu zaštitu dječjih očiju.

U Bilić Vision Optici najviše radimo s Essilor naočalnim lećama koje su osmišljene baš za djecu. Essilor je prvo ime u svijetu optičarskih proizvoda kako po kvaliteti tako i po broju prodanih naočalnih leća u svijetu.