Astigmatizam

astigmatizam_2

Astigmatizam je problem s vidom uglavno uzrokovan “nepravilnom zakrivljenošću rožnice”, kada je rožnica primjerice ovalnog oblika umjesto kružnog. Osobe s astigmatizmom imaju neprecizan vid na blizinu i daljinu. Njihov periferni vid je nejasan i ne mogu jasno raspoznavati određene oblike i detalje, ili jasno vidjeti kontrast između horizontalnih, vertikalnih i zaobljenih linija. Astigmatizam se korigira pomoću cilindričnih leća (zaobljenošću leća i promjenljivom debljinom na rubovima).

Ove leće dizajnirane su tako da kompenziraju defekt rožnice i korigiraju osi astigmatizma.

Vrste astigmatizma

Pravilni (regularni) astigmatizam – Više od 80% ljudi sa astigmatizmom ima pravilni regularni astigmatizam, kada se dva glavna zamišljena meridijana nalaze pod pravim kutem. Takav astigmatizam je najčešće podložan korekciji. Ako glavni meridijani leže pod pravim kutem, ali su postavljeni koso, takav astigmatizam se naziva kosi astigmatizam.

Astigmatizam_1

Pravilni astigmatizam možemo podjeliti na:
Jednostavni astigmatizam – jedan meridijan je dalekovidan ili kratkovidan.
Složeni astigmatizam – oba meridijana su dalekovidna ili kratkovidna.
Miješani astigmatizam – jedan meridijan je dalekovidan a drugi kratkovidan.

Nepravilni (iregularni) astigmatizam – Dva glavna meridijana nisu okomita jedan na Ovaj tip astigmatizma je uglavnom uzrokovan zbog bolesti rožnice (keratokonusa), ili nastaje kao posljedica ozljede ili upale rožnice.

Rješenja za astigmatizam

  • Korekcija dioptrijskim naočalama: 
    Pravilni astigmatizam se može korigirati dioptrijskim naočalama. Korigiranje astigmatizma naočalama ima neka ograničenja. Naime naočalne leće u naočalama nalaze se na udaljenosti od jedan do dva centimetra od oka, što pri većim cilindričnim dioptrijama uzrokuje osjećaj suženja vidnog polja i iskrivljenja periferne slike. Naočalne leće kojima se tretira astigmatizam nisu više sferne nego torične.
  • Korekcija kontaktnim lećama: 
    Ako se ne može postići zadovoljavajuća korekcija naočalama, tada se astigmatizam može korigirati i kontaktnim lećama. Danas postoje polutvrde i meke kontaktne leće koje također mogu korigirati astigmatizam. Svaka vrsta leća ima neke prednosti i nedostatke, no generalno govoreći, meke leće su udobnije za nošenje, dok se sa polutvrdima može postići oštrija slika. Kontaktne leće za astigmatizam (torične kontaktne leće) se izrađuju iz istih vrsta materijala kao i “obične” sferne kontaktne leće. Od sfernih leća se razlikuju u dizajnu. Torične leće imaju dvije jakosti, napravljene s krivuljama pri različitim kutevima (jedna za astigmatizam, a druga za kratkovidnost ili dalekovidnost). Kod tih leća postoji i “mehanizam” koji drži leću relativno stabilnom na oku prilikom treptanja ili gledanja uokolo, kako bi omogućile oštar vid. Torične kontaktne leće se ne mogu rotirati na oku. Raznovrsnu ponudu kontaktnih leća pogledajte na linku.
  • Korekcija kirurškim zahvatom: 
    Astigmatizam, sam ili udružen s kratkovidnošću ili dalekovidnošću moguće je korigirati laserskim skidanjem dioptrije. Pri korekciji nepravilnog astigmatizma koriste se kontaktne leće, ali ponekad pomaže samo operacija. Astigmatizam može biti stabilan, ali isto tako se stanje može pogoršati, zato je iznimno važno redovito posjećivati oftalmologa radi kontrole. Ponekad je astigmatizam koji brzo „raste“ prvi znak pojave keratokonusa, u pravilu nasljedne bolesti rožnice, koju treba redovno kontrolirati, a danas je moguće i liječenje keratokonusa metodom cross linking.