Kojim naočalnim lećama se što bolje zaštititi od sunca?

19.08.2019., vrijeme čitanja: 2,55 min

U svakodnevnom radu s klijentima, često se susrećemo s pitanjima kako bi mogli svoje oči što bolje zaštiti od štetnih UVA i UVB zraka tijekom cijele godine. Osobno, na svakoj kontroli vida preporučim osobama koje imaju neko korekcijsko pomagalo, bilo da su to kontaktne leće ili naočale da nabave i sunčane naočale s dioptrijom koja im je potrebna. Većina ljudi još dan danas nije upoznata s tom mogućnošću, niti znaju da je takvo što izvedivo.

Postoje dvije mogućnosti za zaštitu od spomenutih štetnih zračenja, a to su: sunčane naočale i fotoosjetljive naočalne leće.

Sunčane naočale

Prednosti sunčanih dioptrijskih naočala su te što se ne uočava da se u njima nalazi dioptrija, a vama pruža jasan i ugodan vid. Također, uz odabrani model sunčanih okvira, imate mogućnost velikog izbora boje same naočalne leće. Osim izbora  boje, moguće je kod takvih naočalnih leća  prilagoditi i postotak zatamnjenosti. Naočalne leće mogu biti gradualne (tamnije u gornjem dijelu te svjetlije u donjem dijelu leće), ili mirror (moderni zrcalni efekt u različitim bojama), koji će najčešće odabrati osobe koje vole biti u trendu. Sunčane naočalne leće s dioptrijom mogu se izraditi s doradama koje jamče potpunu zaštitu oka od sunca. To može biti poput anti refleksnog sloja s unutarnje strane leće koji je posebno dizajniran kako bi eliminirao UV zrake i vidljivo svjetlo koje dopire do oka.

 

 

Fotoosjetljive naočalne leće

S druge strane fotoosjetljive naočalne leće s dioptrijom ili bez nje, vrlo su popularne kod generacija srednje i starije životne dobi. To su inteligentne naočalne leće koje su osmišljene za današnje suvremeno okruženje jer pružaju bržu prilagodbu u različitim svjetlosnim uvjetima. Tu govorimo o lećama koje su prozirne u zatvorenom prostoru, te se automatski zatamnjuju ovisno o temperaturnim i svjetlosnim uvjetima kada izađemo van. Najpovoljniji uvjeti za ovu vrstu leća su između 20-25°C, što znači da će postotak zatamnjenosti biti nešto veći i bolji u hladnijim mjesecima, nego što bi to bilo tijekom ljeta pri visokim temperaturama.

Sunčane naočale ipak imaju prednost u izboru, jer su naočalne leće jednako  zatamnjene u svim vremenskim uvjetima. Također u ponudi su i polarizirane leće. Polarizacija je zaštitni sloj koji odbija refleksiju (sunce, more, kiša, pijesak na plaži), pruža 100% UV zaštitu, daje jasan vid te prirodni doživljaj boja.

Možemo zaključiti kako sunčane naočale s dioptrijom omogućuju ležernu vožnju te boravak na otvorenom uz dobar vid. Fotoosjetljive dioptrijske naočalne leće mogu se zatamniti u određenom postotku ,ali nikad ne štite u tolikoj mjeri od svjetlosti sunca kao sunčane naočale s dioptrijom. Ipak, vrlo su praktične u mjesecima kada nisu toliko visoke temperature i velika količina sunca. Nekima su korisne kod jakih izvora svjetla pri radu u zatvorenim prostorima. Na pitanje koje su bolje, nema pravog odgovora, jer su dobre i jedne i druge a svatko će se odlučiti prema svojim potrebama i osjetljivosti svog oka.

Kristijan Pili, optometrist

 

Naručite se na pregled:

Prethodni postovi

Tagovi

Arhiva