Kako pravilno odabrati kontaktne leće?

12.veljače 2019., vrijeme čitanja: 3,5 min 

Bez obzira da li vam je dioptrija tek dijagnosticirana ili je imate već godinama, zasigurno ste se susreli s velikom dilemom. Dioptrijske naočale ili kontaktne leće?

Ako ste jedna od onih osoba kojoj su naočale modni dodatak i uživate u njihovom izmjenjivanju ovisno o godišnjem dobu, raspoloženju i modnoj kombinaciji- ovaj članak nije za vas! ? Ukoliko ipak ne volite da vas nešto na licu ˝sputava˝ i dok nosite naočale imate osjećaj težine, a i sjetiti se gdje ste ih zadnji put ostavili nije vam jača strana, zasigurno ste nositelj kontaktnih leća.

Prema zadnjim podacima, procjenjuje se kako 125 milijuna osoba u svijetu nosi kontaktne leće. No, kako znati koja je prava vrsta kontaktnih leća za vas?

Odluku o odabiru odgovarajuće vrste kontaktnih leća najbolje je donijeti na pregledu, uz pomoć i savjete stručnog osoblja. Ono vas treba uputiti u vrste leća te prema vašoj dobi i životnim navikama preporučiti one odgovarajuće.

Kontaktne leće dijelimo na meke i tvrde tj. polutvrde. Tvrde, tj. u današnjem svijetu prisutnije polutvrde leće, najzdravija su vrsta kontaktnih leća. To je upravo zbog svojih fleksibilnijih karakteristika i boljeg propuštanja kisika. Polutvrde leće karakterizira iznimna vidna oštrina i osjetljivost kontrasta jer zadržavaju oblik te se oko nakon treptaja ne treba prilagođavati. Polutvrde kontaktne leće posebno se preporučuju mlađim osobama. Karakterizira ih i lagana neugoda prilikom prvih nekoliko dana korištenja, koliko je potrebno da se oko prilagodi.

Mekane kontaktne leće danas su jako popularne među nositeljima leća. Karakterizira ih nešto kraće razdoblje privikavanja te mogućnost povremenog nošenja. Upravo su zbog toga i češći odabir kupaca.

Kada govorimo o kontaktnim lećama, veoma je bitno naglasiti i važnost pravilne njege i higijene. Važna je higijena naših očiju za vrijeme nošenja, tako i za vrijeme odlaganja samih leća.

 

Kontaktne leće mogu biti dostojna zamjena dioptrijskim naočalama ukoliko ih pravilno odaberemo. Potrebne su nam one koje će svojim karakteristikama najbolje odgovarati našim očima, njihovom trenutnom zdravstvenom stanju, našim potrebama i životnom stilu. U svakom slučaju, jedino vam stručno osoblje koje će vam napraviti detaljan pregled, može sa sigurnošću savjetovati koje su kontaktne leće idealne za vas.

Ukoliko ste nositelj kontaktnih leća ili tek razmišljate to postati, posjetite nas u optici u Kaptol Centru, informirajte se i za sva se pitanja obratite našem stručnom osoblju!

Prethodni postovi

Tagovi

Arhiva